امنیتی و دفاعی

ایران می تواند تا اردیبهشت 10 کلاهک هسته‌ای داشته باشد

خط انرژی | به گزارش خبرگزاری تایمز بنابر گفته‌های یک کارشناسی که به بارها به جمهوری اسلامی ایران سفر کرده است، ایران ممکن است فقط در شش ماه دیگر دارای ده کلاهک هسته‌ای باشد که آماده استفاده در برابر دشمنانش باشند.

“الی هاینونن”، معاون سابق سازمان بین‌المللی انرژی اتمی (IAEA) که در گذشته نظارت و کنترل بر برنامه هسته‌ای ایران را بر عهده داشته است، اظهار داشته است که اگر ایران “شتاب” کند، ممکن است تا آوریل آینده این سلاح‌ها را آماده کند.

او به تایمز گفت: “شما نمی‌توانید با این موشک‌ها یک کشور را نابود کنید، اما می‌توانید آن را تهدید کنید و در مذاکرات در موقعیتی قوی‌تر قرار بگیرید.”

موقعیت مراکز انرژی و نظامی ایران

ایران رسماً ادعا می‌کند که برنامه هسته‌ای خود را صرفاً برای اهداف صلح‌آمیزدارد، اما اسرائیل و بسیاری از غربی‌ها آن را به عنوان پشت پرده‌ای برای توسعه سلاح می‌بینند.

در ماه اوت، گزارشی از IAEA اعلام کرد که ایران موجودی اورانیوم غنی شده ۶۰ درصد خود را به تقریباً ۱۶۵ کیلوگرم افزایش داده است، که ۲۰ کیلوگرم بیشتر از گزارش ناظر اتمی سازمان ملل متحد در ماه مه بود. برای ساخت بمب، نیاز به غنی‌سازی ۹۰ درصد است و نخست وزیر رژیم صهیونیستی، بنیامین نتانیاهو، هشدار داده است که ایران ممکن است این کار را در چند ماه آینده انجام دهد.

هاینونن، عضو مرکز استیمسون، واشنگتن دی‌سی، که در چندین جلسه با افراد بالاترین مقامات هسته‌ای رژیم دیدار کرده است، همچنین اظهار داشت که موشک‌هایی که به سمت اسرائیل شلیک شده‌اند می‌توانند برای حمله اسلحه‌های هسته‌ای استفاده شوند.

وی هشدار داد که مقامات ایران همچنین اعلام کرده‌اند که دفاع خود را به گونه‌ای تغییر داده‌اند که “بله، ما می‌توانیم این کار را انجام دهیم [از آن استفاده کنیم] اگر چیزی که می‌خواهیم را نداشته باشیم”.

اما هاینونن گفت با استفاده از اسلحه‌های هسته‌ای، ایرانیان دارای “خطر بسیار زیادی هستند” و احتمالاً آن‌ها را به عنوان “کارت مذاکره و تهدید” استفاده می‌کنند.

اوگفت: “رئیس‌جمهور ایالات متحده باید به این اعتقاد برسد که حتی یک احتمال کوچک وجود دارد که این اسلحه‌ها استفاده شوند و باید برای آن آماده باشند”

بنابراین آیا اسرائیل حرکت بعدی ایران را پیش بینی می کند و ابتدا به دنبال تاسیسات هسته ای ایران می رود؟ روز چهارشنبه، رئیس‌جمهور بایدن اعلام کرد که او از چنین حمله‌ای به سایت‌های هسته‌ای ایران حمایت نمی‌کند.

وی احتمالاً تنها کسی است که تأثیری بر آنچه که نتانیاهو در پیش خواهد گرفت، دارد، اگرچه حتی در این صورت نیز تأثیر او محدود به نظر است. ایالات متحده قبلاً نتوانسته است متحد خود را – که میلیاردها پوند برای دفاع خود به آن می دهد – متقاعد کند که به دلیل خطر تلفات غیرنظامی به رفح در غزه نرود و همچنین به لبنان حمله نکند که این هفته انجام داد.

مراکز سانتریفیوژ ایران معمولاً در زیر مناطق کوهستانی دفن شده‌اند و توسط نیروهای نظامی و موشک‌های پدافند هوایی محافظت می‌شوند. تحلیل‌گران می‌گویند حمله مستقیم به تأسیسات هسته‌ای که در نطنز و فردو اورانیوم را غنی‌سازی می‌کنند، می‌تواند “چالش‌برانگیز” باشد و نتایج محدودی به همراه داشته باشد.

پس از اولین تقابل ایران و اسرائیل در ماه آوریل — که اسرائیل در یک حمله نمادین یک برج راداری در فرودگاهی در اصفهان، نزدیک به یکی از تأسیسات هسته‌ای ایران را هدف قرار داد — در ایران صحبت‌هایی در مورد احتمال ساخت بمب افزایش یافت.

یکی از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران استدلال کرد که کشور باید در مورد اهداف هسته‌ای خود که قبلاً تحت فشارهای دیپلماتیک محدود شده بودند، تجدید نظر کند. در سال ۲۰۱۵، ایالات متحده، بریتانیا، روسیه و دیگر کشورها توافق کردند تا تحریم‌های اقتصادی علیه ایران را در ازای کاهش ذخایر اورانیوم غنی‌شده تهران، تسهیل کنند. این توافق در سه سال بعد توسط ترامپ لغو شد، که تحریم‌های تنبیهی را بازگرداند و به طور مؤثری اجازه تسریع غنی‌سازی را داد.

گفته می‌شود که رئیس‌جمهور جدید ایران، مسعود پزشکیان، افزایش ذخایر اورانیوم را به عنوان یک ابزار چانه‌زنی برای یک توافق هسته‌ای جدید می‌بیند تا بار تحریم‌ها را کاهش دهد.

حمیدرضا عزیزی، کارشناس ایران و پژوهشگر مهمان در موسسه SWP آلمان، می‌گوید:”یک حمله اسرائیلی به تأسیسات هسته‌ای ایران، [توسعه] را به طور چشمگیری به عقب نخواهد انداخت.”

“این تأسیسات در عمق زمین مدفون شده‌اند، بنابراین نیاز به چیزی بیشتر از یک حمله عادی دارد.همچنین تنها یک تأسیسات وجود ندارد، مانند رآکتورهای عراق و سوریه. آن‌ها در بخش‌های مختلف کشور پراکنده هستند.”

مشاهده بیشتر

مدیریت

سایت خط انرژی با همکاری تعدادی از جوانان خوش فکر کار خودش رو شروع کرده تا در عرصه خب رو اطلاع رسانی دقیق و شفاف در حوزه انرژی قدمی مثبت برای تنویر افکار عمومی بردارد همراهی شما در این مسیر مایه خوشحالی و انگیزه خواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا