محمد پورحمید| طی روزهای اخیر برخی از دولتمردان دولت گذشته که سابقه فعالیت در وزارت امور خارجه و وزارت نیرو را داشتند و در زمان ساخت سد کمالخان به عنوان مهمترین مانع رسیدن حقابه به ایران درگیر قدم زدن با کدخدا بودند، به جای پاسخگویی در ارتباط با عملکرد فاجعهبار خود در حوزه دیپلماسی آب به ویژه در شرق کشور به بیان توصیه و راهکار پرداختند.
نگاهی به نوشتههای این دست از افراد مشخص میکند، به چه دلیل مسئله آب در شرق کشور تا این اندازه به وضعیت بحرانی رسیده است. در این راستا یکی از مهمترین مباحثی که میتوان از فهم نادرست مسئولان دولت قبل در قبلا مسئله هیرمند برداشت کرد، اطلاعات غلط در ارتباط با مسئله آب در شرق کشور به حساب میآید.
برای مثال اخیرا محسن بهاروند، از یقه سفیدهای وزارتخارجه دولت قبل عنوان کرده، حقابه ایران از رود هیرمند کمتر از ۱۰ درصد نیاز آبی استان سیستان و بلوچستان را تشکیل میدهد.
همین آمار غلط در راستای کاهش اهمیت حقابه در تامین منابع آب استان سیستان و بلوچستان سبب شد تا حساسیت دولت قبل نسبت به حقابه کاهش یافته و سد کمالخان به عنوان مهمترین مانع نرسیدن حقابه به ایران بدون هیچ واکنش رسمی از سوی دستگاه سیاستخارجی کشور در دولت دوازدهم به بهرهبرداری برسد.
برای تصحیح این انگاره غلط باید گفت، بر اساس آمار رسمی منابع و مصارف آب در استان سیستان و بلوچستان در یک سال آبی نرمال کل آب قابل برنامهریزی برای این استان پهناور کشور تنها ۲ میلیارد و ۲۲۰ میلیون متر مکعب است، این در حالیست که ۸۲۰ میلیون متر مکعب از این آب باید از مسیر رودخانه هیرمند تامین شود.
یک تقسیم ساده با استفاده از آمار بالا بیانگر این مسئله است که ۳۷ درصد از منابع آب قابل برنامهریزی برای این استان را تشکیل میدهد و زمانیکه این آب به کشور شما نرسد، زمینه بروز مشکل برای بیش از ۲ میلیون نفر در استان سیستان و بلوچستان مهیا خواهد شد.
همین تحلیلهای غلط در آمار سبب میشود تا منابع آب تامینی از مسیر هیرمند برای مسئولان دولت قبل بیاهمیت شده و تلاشی در راستای احقاق حقابه کشور در دستور کار قرار نگیرد و مدعیان سیاست خارجی همچنان درگیر اشتباهات محاسباتی باشند.