معمای احیای پروژه ایران-الانجی در دولت سیزدهم/ تولید الانجی تا ۱۴۰۴ به سالانه ۵ میلیون تن میرسد
گاز طبیعی به دو صورت خط لوله و LNG در بازار منطقهای و جهانی به فروش میرسد اما ایران با وجود صادرات گاز به عراق و ترکیه از طریق خط لوله، تاکنون از فرصتهای صادرات گاز در قالب LNG (گاز مایع شده) به دلیل پیچیدگیهای تکنولوژیکی و تحریم محروم مانده است.
البته پروژه ایران-الانجی از سال ۱۳۸۶ برای تولید سالانه ۱۰.۵ میلیون تن الانجی کلید خورده است، اما مراحل اجرای پروژه تا سال ۱۳۹۲ با هزینه نزدیک به ۲ میلیارد دلار و پیشرفت ۴۰ الی ۵۰ درصدی به دلایل مختلف در مقطع سالهای ۹۲ تا ۱۴۰۰ متوقف شد. ولی در دولت سیزدهم، این پروژه مجددا در دستور کار قرار گرفته است.
طبق اعلام وزارت نفت، ۵ مخزن الانجی و الپیجی این پروژه تا پایان تابستان سال آینده به بهرهبرداری میرسد. همچنین مرحله نخست کارخانه شیرینسازی به ظرفیت فرآورش ۲ میلیارد فوت مکعب نیز در سال ۱۴۰۳ تکمیل شده و کل پروژه با تولید سالانه ۵ میلیون تن الانجی تا پایان دولت سیزدهم به بهرهبرداری میرسد.
اصلیترین مشکل در مسیر تکمیل این پروژه، واحد مرکزی آن بوده که معلوم نیست وزارت نفت چگونه میخواهد LNG را تولید کند و به نظر میرسد تمرکز وزارت نفت بر استفاده از فناوری مینی الانجی در این پروژه است؛ موضوعی که در تعامل با روسیه نیز در دسترس است.